Menu
20 mei 2022

NIEUW! Wetenschappelijk tijdschrift Jeugd in Ontwikkeling

Het is “het enige Nederlandstalige wetenschappelijke tijdschrift met peer reviews voor het brede jeugddomein,” volgens Leonieke Boendermaker.  Zij is lector jeugdzorg aan de HvA en bijzonder hoogleraar Implementatievraagstukken in de Jeugdzorg aan de UvA. En sinds kort de trotse hoofdredacteur van het nieuwe ‘Jeugd in Ontwikkeling’. 

Leonieke: “Onlangs is Kind en Adolescent stopgezet door de uitgeverij en dat vonden wij zonde. Daarom hebben we ons ingezet voor een doorstart, wat leidde tot de oprichting van ‘Jeugd in Ontwikkeling’.” 

Geen betaalmuren
Artikelen in het Nederlands dus, want dáár zit volgens Leonieke de grootste winst: “We willen met zijn allen dat wetenschappelijke kennis toegankelijk is voor de professionals in de praktijk. Tegelijkertijd publiceren we vooral in het Engels en stoppen we onze onderzoeksresultaten achter betaalmuren. Als onderzoeker op de universiteit publiceer je je werk, maar bereik je niet de mensen die onderzoek doen buiten de universiteit, en al helemaal niet de professionals in de praktijk.” 

In het Nederlands
Leonieke: “Als je als onderzoeker ook in het Nederlands publiceert, heb je veel meer kans dat professionals jouw resultaten in de praktijk toepassen. Ik hoop dus dat zoveel mogelijk onderzoekers in het Nederlands, op Jeugd in Ontwikkeling, willen publiceren. Dan brengen we wetenschap en praktijk echt dichter bij elkaar.”

Focusgroepen
De komende tijd ontwikkelt het tijdschrift zich door. De vorm zal dus nog veranderen, benadrukt Leonieke: “We gaan kijken hoe een artikel eruit moet zien, wil een hbo-professional die in de jeugdzorg werkt dit echt tot zich kunnen nemen. We gaan daarvoor bijvoorbeeld focusgroepen doen met studenten en professionals.”

Aanmelden
Dus, geachte professionals, meld je aan! Dan ontvang je vanzelf het volgende artikel van dit rolling journal in je mailbox. 

En geachte onderzoeker: zorg dat het eerstvolgende artikel van jouw hand is! Check hier de richtlijnen voor publicatie.

www.jeugdinontwikkeling.nl