Menu
15 mei 2024

Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024: Making Youth Approaches Emergent

De Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024 staat open! Jonge onderzoekers kunnen een aanvraag indienen binnen het thema ‘Making Youth Approaches Emergent, als opvolger van ‘Making Youth Knowledge Matter’. Hieronder is de inhoud van de call met de voorwaarden te lezen, en eveneens de volledige Call for Proposals (met de aanvraagprocedure en formele voorwaarden, ook vanuit NWO) en het aanvraagformulier te downloaden.

In het laatste decennium zijn talrijke aanpakken en interventies in het brede veld van onderwijs, welzijn en zorg ontwikkeld, ingezet en uitgezet, om de ontwikkeling van jeugdigen te stimuleren en/of te verbeteren. Alleen al rond jeugdhulp bestaan er naar schatting ongeveer 2.500 aanpakken in Nederland (NJi, 2024). Eenzelfde plaatje kan voor de context van het onderwijs geschetst worden. Veelal weten de initiatiefnemers van deze aanpakken en interventies niet van elkaar wie er in dit brede speelveld welke initiatieven ontplooid heeft, laat staan welke van deze initiatieven kansrijk zijn en welke niet. Kansrijk betekent zowel dat de doelgroep bereikt wordt, dat de doelgroep de aanpak/interventie als positief ervaart en dat de aanpak/interventie positieve effecten heeft voor de doelgroep. 

Doel van deze call voor Innovatieve Projecten is om in samenwerking met kinderen en jongeren tot een beter en nuttig overzicht te komen van bestaande, kansrijke (elementen van) aanpakken en interventies binnen het brede thema ‘Jeugd in Ontwikkeling, Opvoeding en Onderwijs’. Kinderen en jongeren dienen in de voorgestelde projecten een duidelijke stem te krijgen zodat er in de aanpakken en interventies beter wordt afgestemd op wat zij nodig hebben ter bevordering van hun eigen ontwikkeling. De opgedane kennis biedt professionals in het brede veld van onderwijs, jeugd en welzijn handvatten bij het inzetten van aanpakken ten einde de ontwikkeling van jeugdigen te stimuleren. 

Aanvragers dienen te beargumenteren op welke manier zij in hun projectvoorstel voldoen aan de volgende voorwaarden: 

Voorwaarde 1:
In de voorgestelde projecten moet (1) een inventarisatie worden gemaakt van bestaande initiatieven op een specifiek thema in het brede veld van jeugd in ontwikkeling binnen de contexten van onderwijs, welzijn en zorg, (2) deze dienen systematisch met elkaar te worden vergeleken, (3) onderzocht en (4) zichtbaar gedissemineerd worden. In de fase van onderzoek moet zowel de nadruk liggen op het bereik van de doelgroep, de ervaringen van deelnemers en uitvoerders als op (mogelijke) effecten, waarbij gebruik gemaakt kan worden van verschillende (participatieve) onderzoeksmethoden zoals systematisch literatuuronderzoek en kwalitatieve en/of kwantitatieve (proces)evaluatie.  

Voorwaarde 2:
De boegbeelden ‘Jeugd in Ontwikkeling, Opvoeding en Onderwijs’ hebben in 2022 een inventarisatie van thema’s en onderwerpen gedaan onder relevante stakeholders. Hier zijn de volgende thema’s uit voortgekomen die nog onverkort relevant zijn: 1) Leren en ontwikkelen in verschillende contexten; 2) Diversiteit en (on)gelijkheid, en 3) Normativiteit van opvoeding en onderwijs. De aanvragen moeten passen binnen de bovenstaande thema’s. Bovendien dienen zij zich te richten op een helder gedefinieerd en specifiek thema passend binnen de Kennisagenda, zodat het zinvol is om bestaande initiatieven te inventariseren en te vergelijken. 

Voorwaarde 3:
In alle fasen van het project dient met de doelgroep en andere betrokkenen te worden samengewerkt; bij de keuze voor een specifiek thema, het inventariseren en vergelijken/synthetiseren van de initiatieven, bij het onderzoeken en het duiden van de opgehaalde resultaten, en bij het dissemineren van de opgedane kennis. Aanvragers dienen te beargumenteren op welke manier zij de doelgroep en andere partijen betrekken bij het project.

Voorwaarde 4:
We willen expliciet jonge onderzoekers die maximaal 5 jaar gepromoveerd (met in acht neming de extensieregeling van NWO) zijn uitnodigen om een projectvoorstel in te dienen. De onderzoeker beschrijft in het projectvoorstel in hoeverre de context waar de onderzoeker werkzaam is en het netwerk dat de onderzoeker heeft, bijdraagt aan het succesvol uitvoeren van het project. Daarnaast dient aangegeven te worden hoe het voorgestelde innovatieve project kan bijdragen aan kennis- en capaciteitsontwikkeling binnen de context waar de onderzoeker werkzaam is en hoe de opgehaalde en gevalideerde kennis relevant is voor de professionals in het brede veld van onderwijs, welzijn en zorg.

Met deze call willen wij bijdragen aan de bestaande kennisinfrastructuur rond dit thema, aan het bouwen van nieuwe connecties binnen deze infrastructuur en bouwen van capaciteit in onze route Jeugd op verschillende niveaus en lagen. We willen hier bijdragen aan het concept van ‘citizen science’ waarbij jongeren als ‘citizen scientists’ zelf voor hen relevante kennis ontsluiten en ontdekken. Door onderzoek deel te laten worden van het leven van mensen zonder directe of indirecte bemoeienis met wetenschap kunnen zij een gemeenschapswetenschap ontwikkelen en zelf informatie/data en kritische analyse daarvan inzetten om beleid te informeren.

Let op: bovenstaande voorwaarden zijn aanvullend en opgesteld door NWA-route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’. De algemene voorwaarden van de Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024 zijn terug te vinden op de website van NWO.

Budget, looptijd en deadline
Er kan voor deze Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024 bij de NWA-route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’ maximaal € 150.000 per project worden aangevraagd (twee projecten in totaal). De maximale looptijd van het voorgestelde project is 24 maanden.

De deadline voor het indienen van projecten bij NWA-route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’ is vrijdag 5 juli, vóór 14:00 uur CEST.

Opstellen en indienen van een project
Voor indiening van de aanvraag voor de Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024 maakt u gebruik van het onderstaande aanmeldformulier dat is opgesteld door de NWA-route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’.
Let op: dit is een ander formulier dan het aanvraagformulier op de website van NWO.  
 
In uw aanvraag moet u zich houden aan de vragen en toelichting die in dit formulier staan (waaronder het maximaal aantal woorden). De (formele) voorwaarden staan beschreven in het document ‘Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024’. Uw volledig ingevulde aanvraagformulier kunt u samen met de verplichte bijlagen (‘steunverklaring samenwerkingspartner(s) en curriculum vitae van de hoofdaanvrager) voor de deadline van 5 juli 2024, 14.00 uur CEST mailen naar Maartje Gerretsen: m.gerretsen@uu.nl.

Downloads voor uw aanvraag:
Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024
Aanvraagformulier Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024