“Leer de mens kennen achter de delinquent, laat jezelf zien als persoon,” Dit is het advies van Margriet Lenkens en Annemiek Harder aan professionals in de jeugdreclassering over hun communicatie met jeugdige delinquenten. In deze podcast vertellen ze er alles over!
Direct naar de podcast
In communicatie in de jeugdreclassering blijft echt persoonlijk contact de uitdaging, zo merken de onderzoekers. Natuurlijk moet je als reclasseringsambtenaar een goede samenwerkingsrelatie opbouwen met een jongere. Maar hoe pak je dat aan? En welke valkuilen zijn er?
Margriet Lenkens en Annemiek Harder van de Erasmus Universiteit vertellen in deze podcast over hun onderzoek naar communicatie in de jeugdreclassering en de inzet van ervaringsdeskundige jongeren daarbij. Zij deden via een vragenlijst onderzoek onder reclasseringsmedewerkers die meededen met het YouthLab van Young in Prison. Een training waarbij ervaringsdeskundige jongeren worden betrokken. Ook interviewden ze jongeren over hun ervaringen met reclassering. Op basis daarvan hebben ze een factsheet ontwikkeld.
In aanvulling daarop wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een literatuurstudie naar de effecten van het trainen van professionals door (oud-)cliënten, dus mensen met ervaringskennis. De bevindingen uit die studie delen ze alvast met luisteraars van de podcast.
Hier vind je de factsheet.
Dit is de tweede en laatste podcast over dit onderzoek.
Interesse in de training voor reclasseringsprofessionals?
Werk jij voor de reclassering en heb je interesse in de training van Youth in Prison? Meld je dan aan voor “Leer mij JOVO’s kennen”, via de (interne) website van de Reclasseringsacademie: academie.reclassering.nl