Menu
31 maart 2023

Route Jeugd krijgt nieuwe boegbeelden!

De NWA-route Jeugd krijgt binnenkort nieuwe boegbeelden. De wervingsperiode is achter de rug en de sollicitatiegesprekken zijn begonnen. Over de procedure kregen we vragen binnen. Ook van mensen die nog wilden solliciteren. Daarom deze update: de lijnen zijn gesloten!   En wat achtergrondinformatie: hoe werkt dat eigenlijk: zo’n route van de Nationale Wetenschapsagenda?

Wat betreft de sollicitatieprocedure voor nieuwe boegbeelden: inmiddels zijn ‘de lijnen gesloten’. We hebben veel reacties binnengekregen en met zes kandidaten worden nu gesprekken gevoerd. Sabine Severiens, huidig boegbeeld: “Het zijn leuke en kundige kandidaten, dus de route gaat sowieso weer een mooie nieuwe fase in.” 

Taskforce selecteert nieuwe boegbeelden
Het aanstellen van nieuwe boegbeelden gebeurt binnen de route Jeugd door twee vertegenwoordigers van de Taskforce die de route gevraagd en ongevraagd adviseert. De Taskforce maakt half april de nieuwe boegbeelden bekend. 

Sinds 2017
In 2017 ging de Nationale Wetenschapsagenda van start, met 25 routes, waaronder de route Jeugd. Judi Mesman (Universiteit Leiden) en Monique Volman (Universiteit van Amsterdam) waren de eerste boegbeelden van de route. Dankzij een ‘startimpuls-subsidie’ konden er direct vijf onderzoeksprogramma’s van start gaan onder de gezamenlijke titel ‘Gelijke kansen voor een  diverse jeugd’. Alle informatie daarover vind je op www.gelijkekansenvooreendiversejeugd.nl.

In 2020 namen Sabine Severiens (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Sander Thomaes (Universiteit Utrecht) het stokje over. Zij hebben de afgelopen tijd met veel plezier de route geleid en vertegenwoordigd. Sander moest zijn boegbeeldschap per 1 januari 2023 neerleggen, vanwege een nieuwe baan bij NWO. Sabine gaat door tot de zomer en heeft dan ook de nieuwe boegbeelden wegwijs gemaakt.

Team
De boegbeelden bepalen de kennisagenda en selecteren de onderzoeksprojecten die vanuit de route gesubsidieerd worden. Zij worden voor alle procesmatige en administratieve zaken bijgestaan door een projectmanager. Een communicatieadviseur zorgt voor het bijhouden van de website en verspreiden van het nieuws over de onderzoeksprojecten. Het team heeft nauwe contacten met collega’s bij NWO en NRO.

Alle informatie over de route vind je op www.nwa-jeugd.nl.